Lillafüred

Lillafüred

Lillafüredi vízesés
Magyarország legnagyobb esésű vízesése, amit a Palota-szálló építésekor alakítottak ki, tehát nem természetes képződmény.
A víz húsz méter magasról zúdul a mélybe.
Télen, amikor a vízesés befagy, olyan látvány tárul elénk, mintha egy mesében lennénk.Palotaszálló
A szálló megépítésének ötlete gróf Bethlen Andrástól származik, akit első látogatásakor elbűvölt a táj szépsége. A híres szálloda végül az első világháború után, 1927 és 1930 között épült fel, gróf Bethlen István kormányzósága alatt, Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban. 
Mayer János, akkori földművelésügyi miniszter avatta fel Lillafüred nevezetességét.
A szálló egyik étterme a közelmúltban reneszánsz étteremmé átalakított Mátyás-terem, ólomüveg ablakai a történelmi Magyarország várait ábrázolják. Az épülettől a Szinva-források felé hatalmas park terül el, botanikai ritkaságokkal.
A szállóból a kilátás a Szinva patak völgyére és a Hámori-tóra nyílik.
A nagy teraszok, a főbejárat fölött emelkedő torony, az épület alatt kialakított függőkert mind a középkori hangulatot idézik.
A szálló számos neves, színvonalas rendezvénynek adott már otthont, mint például nagyszabású Anna-bálok, kongresszusok, filmhetek, illetve a József Attilának köszönhetően elhíresült (ez a meseszép táj adott ihletet az "Óda" című költeményéhez) Írói Hét is itt került megrendezésre.
Sajnos nem csak vidám és gondtalan időket látott a szálló. A második világháborúban ugyanis hadikórházzá alakították, ami igencsak megviselte a berendezést.
A megpróbáltatások után 40 évig üdülőként működött.
Ma a három terem, a Mátyás-, Hunyadi- és Nagy Lajos-terem étteremként működik.

Függőkert
A Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található, ennek megerősítésére alakítottak ki egy támfalakkal tagolt teraszos sétány-rendszert.
Itt található az Anna-mésztufabarlang, a József Attila-szobor, és az ország legmagasabb (20 méteres) vízesése, valamint István főherceg látogatásának emlékoszlopa.
A függőkertet két oldalról a Szinva és Garadna patakok határolják, tetején a szálló helyezkedik el, az alján kőhídon át Hámor faluba sétálhatunk.

Lillafüred weboldalát ide kattintva tudja megnézni.

 

Lillafüredi libegő

A Bükk hegység csodáira nyújt gyönyörű kilátást a magasból a Lillafüredi Libegő, mely a lillafüredi üdülőövezetből szállítja az utasokat Jávorhegyre, Bükkszentkereszt irányába. A kötélpályás felvonó amellett hogy környezetbarát, csendes és biztonságos, igazi turisztikai kuriózum is, hiszen útvonalán feltárul előttünk a régió számos Natura 2000 védelem alatt álló természeti szépsége is.

Az új drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul és a 606 méter magasan fekvő hegyi állomásra szállítja az utasokat 1080 méter hosszan. Egyszerre több mint 180 ember gyönyörködhet a tájban a 16-18 perces menetidő alatt. A hegyállomástól Bükkszentkereszt távolsága 2,2 km.

A Lillafüredi libegő weboldalát ide kattintva tudja megnézni.


(forrás: http://libegopark.hu/libego)